Jocul Volfied

Jocurile din ziua de azi par să acopere aproape orice subiect imaginabil. Mă uit în stânga unde un nepoţel caută pe calculator jocuri de copii cu masini şi găseşte zeci de jocuri online, mă uit în dreapta unde alt nepoţel caută pe tabletă ultimele jocuri cu Ben Ten şi găseşte la fel câteva zeci de jocuri online. Ce bine o fi, aproape orice subiect ai căuta, găseşti pe net sau în PC, nu unul-două, ci zeci de jocuri din care poţi alege! Prin anii 1990 însă, situaţia era mult diferită. Îmi amintesc de unul dintre puţinele jocuri pe care le aveam la dispoziţie şi pe care îl instalam pe PC-urile prietenilor, în MS-DOS, pentru a avea şi ei măcar 2-3 jocuri în noul lor computer…

Jocul Volfied este unul dintre jocurile vechi de care îmi aduc aminte cu foarte mare plăcere. A fost realizat iniţial în anul 1989 de Taito pentru PC Engine şi a devenit foarte popular datorită subiectului şi designului original. Nu era cu Ben Ten, însă jocul se încadra tot în categoria SF şi avea un design futuristic, plin de culoare şi foarte reuşit. Personal am jucat versiunea din 1991 portată de Empire Software pentru MS-DOS.

Obiectivul principal al jocului era tăierea treptată din ecran, până la 80% din acesta, cu ajutorul unei mici nave spaţiale numite Monotros, astfel încât tot ce mişca în interior să fie ori eliminat odată cu decupajele, ori să rămână „sufocate” într-un spaţiu mult prea mic, fapt ce ducea în final la explozia lor. În interior mişunau cu repeziciune creaturi extraterestre, ce imediat te simţeau şi te atacau dacă pătrundeai în interior, alături de nave ciudate ce aruncau periodic proiectile şi rachete.

Volfied 1 (Volfiev) Taito - 1991 Empire Software

Fiecare planşă avea alte culori, alte creaturi şi altă dispunere a obiectivelor rigide ce trebuiau ocolite şi încercuite pentru a obţine diverse bonusuri precum: viteză sporită, timp de îngheţare a inamicilor, arme etc.

Pe parcursul jocului, singurul loc unde erai în siguranţă era pe margine. Dacă te aventurai să decupezi o anumită zonă, creaturile şi navele extraterestre puteau atinge chiar şi urma lăsată de tine, iar o bombiţă venea rapid în urma ta pentru a te distruge. Adesea totul era pierdut la o mică fracţiune de secundă cât îţi mai lipsea pentru a reveni înapoi pe margine.

Jocul Volfied 2

Jocul Volfied se putea juca pe rând de către 2 jucători. Adrenalina era tot timpul la maxim în acest joc, atât datorită dificultăţii ce sporea odată cu nivelele, cât şi datorită faptului că nu existau salvări intermediare sau parole pentru a relua jocul din locul pierderii, jocul trebuind reluat iar şi iar de la capăt. În aceste condiţii, cei ce au văzut cum arătau ultimele planşe era foarte puţini pentru că, realmente, nu oricine reuşea să ajungă până la finalul jocului …


Jocul Volfied publicat: 2015-08-24T08:22:49+02:00, actualizat: 2017-01-03T07:45:45+02:00 by Călătorie în Trecut