Primii paşi din istoria taximetriei

În marea majoritate a călătoriilor interne şi externe apelăm frecvent la deplasarea cu taxiul, aceasta fiind cea mai simplă soluţie pentru deplasările fulger şi pe distanţe relativ scurte. Atunci când însă conjunctura este alta iar deplasarea este de lungă durată, mult mai rentabil decât taxiul este să închiriezi o maşină pentru câteva zile. De exemplu, cei ce sosesc cu avionul în Bucureşti pot apela la serviciul de inchirieri masini Otopeni pentru a avea tot timpul la dispoziţie exact maşina dorită, închiriată la nevoie chiar şi cu şofer cu tot. Pornind de la complexitatea ofertei din ziua de azi, să ne întoarcem în timp şi să ne amintim de primii paşi din istoria taximetriei şi de câteva modele de taxiuri ce au deservit cu succes acest tip de transport ocazional …

Electrobat au fost primele taxiuri ce au circulat în New York începând cu anul 1897. Prima companie de taxiuri s-a numit Electric Carriage and Wagon Company, aceasta având pentru început 12 taxiuri electrice. În doar doi ani numărul acestora a crescut la 100 de maşini.

Electrobat-cab

Un incendiu devastator din 1907 distruge însă din păcate întregul parc de 300 de maşini electrice iar compania se închide, readucând astfel taxiurile trase de cai pe străzile oraşului…

Începând cu anii 1920 industria de taxiuri se dezmorteşte şi îşi arată perspectivele profitabilităţii. Companii precum General Motors şi Ford Motor Company încep investiţiile însă cea care se va remarca îndeosebi este Checker Cab Manufacturing Company, aceasta devenind compania cu cel mai mare succes din acest domeniu.

Yellow-Cab

Yellow Cab Model O este unul dintre cele mai vechi taxiuri ce au circulat pe străzile marilor oraşe din America şi pe care cu siguranţă l-aţi văzut chiar şi prin filmele vechi cu Stan şi Bran. Începând cu anul 1925, au fost realizate mai multe modele în seria O: O-4, O-5, O-6, O-10, O-10 D etc.

Checker-cab---Yellow-cab

Checker Taxicab a fost produs de foarte timpuriu în mai multe modele, însă acestea au avut un succes aparte mai ales începând cu anul 1958. Mai multe modele sedan Checker A au fost realizate de-a lungul anilor, primul fiind modelul A2 produs în anul 1947, seria încheindu-se cu modelul A12 în anul 1982.

Checker-Taxi-cab-Model-A4

În toţi aceşti ani, Checker a devenit simbolul cel mai cunoscut al vieţii urbane şi cel mai faimos taxi cab din SUA, producţia fiind menţinută cu succes zeci de ani la rând. Faimosul taxi galben apare desigur imortalizat în foarte multe filme şi nu lipseşte nici măcar din popularele jocuri Grand Theft Auto.

Checker-Taxi

În primii anii ai evoluţiei şi extinderii taximetriei mai notăm câteva momente istorice: medalioanele lipite pe maşini ce demonstrează licenţa oficială de taxi au fost introduse în anul 1937 şi au rămas până în ziua de azi, iar culoarea galbenă a devenit obligatorie în anul 1967 când toate maşinile cu medalioane au devenit astfel extrem de uşor de recunoscut pe străzile New York-ului.


Primii paşi din istoria taximetriei publicat: 2015-05-07T17:51:36+02:00, actualizat: 2017-01-03T07:45:45+02:00 by Călătorie în Trecut