Istoria şi secretele apariţiei sistemului GPS

1940 – Atunci nu exista GPS, dar exista LORAN

Înainte de a vorbi de GPS, corect este să amintim că acesta are ca strămoş sistemul de radio-navigaţie LORAN, utilizat de Marina Regală Britanică încă de la începutul anilor 1940! Ulterior, prin anii apariţiei conceptului de GPS se vorbea despre crearea unui nou sistem, asemănător cu bătrânul LORAN, dar de data aceasta tridimensional…

1957 – Lansarea satelitului Sputnik 1

Puţini ştiu că momentul de debut conceptual al GPS l-a constituit lansarea în spaţiu a primului satelit artificial ce a orbitat în jurul Pământului, satelitul sovietic Sputnik 1, în anul 1957, lansare urmată de începerea monitorizării transmisiilor radio ale acestuia de către doi fizicieni americani…

1960 – GPS Tranzit, primul sistem cu 5 sateliţi

În deplin război rece, primul sistem GPS a apărut desigur ca aplicaţie militară, fiind testat pentru prima dată pe navele marinei militare a SUA, în anul 1960. Sistemul de atunci, denumit GPS Tranzit, era compus din doar 5 sateliţi ce orbitau Pământul şi permitea verificarea poziţiei navelor pe mare, doar din oră în oră.

1967 – Satelitul Timation, precizie atomică

La sistemul GPS s-a lucrat continuu însă evoluţia a fost destul de lentă. Abia în anul 1967 a fost lansat primul satelit Timation (Time Navigation), a cărui contribuţie a fost imensă, demonstrându-se cu această ocazie posibilitatea controlului în spaţiu a ceasurilor atomice de înaltă precizie.

1978-1985 – Lansarea a 11 sateliţi Block I

Tot în scopuri militare dezvoltarea GPS a continuat constant. Astfel, între anii 1978 şi 1985 au fost lansaţi încă 11 sateliţi de tip Block I, reţeaua Navstar GPS devenind treptat tot mai vastă.

1983 – Atacul URSS asupra zborului coreean – 007

Diverse momente au influenţat pozitiv sau negativ evoluţia GPS. Un eveniment negativ, şi anume atacul URSS asupra unui avion de pasageri coreean – numit zborul 007, a influenţat „pozitiv” dezvoltarea GPS, deoarece din acel moment SUA a permis utilizarea GPS în scopuri civile. Astfel, au apărut aplicaţiile navale şi aviatice, ce permiteau pentru prima dată verificarea poziţiei acestora în scopul evitării invadării teritoriilor străine.

1986 – Dezastrul navetei spaţiale Challenger

Aşa cum spuneam au existat şi momente care au încetinit evoluţia GPS. Un asemenea trist eveniment a fost cel al lansării nereuşite a navetei spaţiale Challenger, dezastru care în anul 1986 a încetinit sensibil evoluţia GPS.

Satelitul Sputnik 1, Satelit Block II

1989 – Lansarea primilor sateliţi Block II

Odată cu trecerea timpului s-a revenit la lansarea de noi sateliţi, în anul 1989 fiind lansaţi primii sateliţi Block II.

1993 – Lansarea celui de-al 24-lea satelit Navstar

Din fericire lansările au continuat fructuos, în anul 1993 fiind anunţată lansarea pe orbită a celui de-al 24-lea satelit, Navstar, ce completa o constelaţie de 24 de sateliţi în jurul Pământului, al căror scop era unul singur: sistemul GPS!

Era pusă astfel la punct o reţea modernă de 24 de sateliţi pe orbite, din care 21 aflaţi în lucru permanent, iar alţi 3 de rezervă. Reţeau de sateliţi a devenit de atunci extrem de utilă tuturor pământenilor, fiind cunoscută sub denumirea de Sistem de Poziţionare Globală, sau pe scurt GPS (Global Positioning System).

Astăzi – 30 de sateliţi activi!

Astăzi, reţeaua este în creştere şi ne oferă performanţe uimitoare de precizie. Un număr impresionant de 30 de sateliţi sunt în permanenţă activi, şi asta pentru a ne asigura continuu, în orice loc al Pământului, servicii GPS atât pentru domeniile navale şi aviatice, cât şi pentru găsirea rutelor pentru şoferi, crearea hărţilor, cercetare seismică, studii climatice, comanda dronelor etc.

Mâine – Sateliţii Block III…

Lucrurile nu se vor opri aici. Sateliţii GPS au durată relativ scurtă de viaţă şi trebuie înlocuiţi pe parcurs. Noi sateliţi moderni, cu greutăţi de până la 2 tone fiecare, sunt realizaţi de Boeing şi Lockhead Martin, şi vor fi lansaţi continuu pe orbite. Nu peste mult timp se va încheia lansarea unei noi serii de 12 sateliţi Block III…


Istoria şi secretele apariţiei sistemului GPS publicat: 2017-09-09T18:11:04+02:00, actualizat: 2017-09-09T18:11:04+02:00 by Călătorie în Trecut