Orion Delta Super AT1651

Televizorul Orion Delta Super AT1651 produs în anul 1969 în Ungaria, a fost televizorul copilăriei mele. Nu ştiu câţi au avut acest model sau dacă şi-l mai amintesc, însă colecţionarii spun că a fost un model foarte rar, produs numai pentru export, şi care nu a fost marcat nici în colecţii fiind astfel foarte valoros. Dar haideţi să vedem, de ce mă mândream eu cu el în copilărie.

Pentru anii 1970, când încă aveam ce privi, Tele Enciclopedia, Dallas şi o brumă de desene animate, televizorul acesta era unul modern, performant şi cu un design aparte. Întregul control era sub cheie, panoul de comandă era ascuns într-o casetă de lemn ce se descuia cu o cheiţă minusculă, un fel de Child Lock mecanic.

Suprafaţa tubului catodic era dublată, în plus faţă de televizoarele clasice, cu o protecţie foarte groasă de tip plastic transparent ce îmbrăca tubul în faţă şi pe laterale. Această îmbunătăţire crea un efect de lupă şi elimina aproape complet riscul spargerii accidentale! Carcasa era din lemn, era lăcuită şi avea o rezonanţă de foarte bună calitate. Întreg ansamblul cântărea 35 Kilograme.

Orion Delta Super AT1651

Selectorul ingenios şi fin lucrat avea alăturat 2 butoane. Se puteau selecta frecvenţele VHF (Very High Frecvency) sau UHF (Ultra High Frecvency). Cele 4 potenţiometre permiteau reglajele: volum, ton, luminozitate şi contrast.

Televizorul avea în schemă 16 tuburi (lămpi) şi 6 diode. Difuzorul era aparte şi de o calitate rară. Magnetul era imens, pentru başi de calitate, iar membrana difuzorului era dintr-un carton gros ce reda extrem de jos başii. Pentru înalte avea o membrană subţire din folie metalică. Chiar şi formă era unică! Difuzorul dreptunghiular, pe cât era de îngust, ajungea aproape la jumătate de metru lungime! Orion Delta Super AT1651 a fost un televizor cu adevărat Super, solid şi durabil.


Orion Delta Super AT1651 publicat: 2020-08-30T16:13:21+02:00, actualizat: 2020-08-30T16:29:32+02:00 by Călătorie în Trecut