Scopitone

La sfârşitul anilor 1950 un nou tip de aparat făcea furori în Franţa şi anume un video-jukebox numit Scopitone.

Scopitone era un aparat modern capabil să redea filme color cu sunet la o calitate deosebită, fapt ce a dus la o largă şi rapidă răspândire prin barurile, restaurantele, hotelurile şi cluburile de noapte din Franţa, Germania, Anglia şi SUA.

Automatele video color, rulau imaginea de pe filme de 16 mm pe ecrane high definition de până la 26″ situate deasupra aparatului. Sunetul high fidelity era redat sincron de pe o bandă magnetică ataşată filmului. Un carusel automat, aducea filmul comandat până în dreptul proiectorului, alegerea unuia dintre cele 36 filme memorate fiind condiţionată desigur de introducerea monedelor.

Scopitone-1

Panoul de control permitea programarea în avans a până la 21 de melodii! Derularea filmelor se făcea automat imediat după rulare, timpii morţi la selectare neexistând practic. Sunetul putea fi reglat pe frecvenţele înalte cât şi joase cu telecomandă, şi era amplificat la o putere maximă de 15 W cu posibilitatea ataşării unor boxe suplimentare la distanţă.

Scopitone-2

Primele aparate au fost construite în Franţa unde s-au răspândit extrem de repede, apoi au intrat pe piaţa SUA unde au căpătat un design superior urmând a fi vândute în număr foarte mare, însă în ciuda răspândirii rapide popularitatea lor a scăzut neaşteptat de repede. În SUA pentru a supravieţui în ultimii ani au fost redate numeroase filme “super-colorate” Technicolor şi cu fete “zgâlţâindu-se” în bikini, menţinându-se astfel pentru încă o vreme interesul audienţei principale masculine…

Scopitone-3

Modelul SUA – Scopitone 450 era promovat astfel: Frumuseţe în Design, Calitate în Producţie, Excelenţă în operare. La asemenea performanţe, pentru anii ’60, parcă aş zice că nu exagerau deloc!


Scopitone publicat: 2020-04-19T08:47:10+02:00, actualizat: 2020-04-25T09:38:12+02:00 by Călătorie în Trecut