Ţigara electronică, ultimul pas în istoria ţigării?

În ultimii ani tehnologia a pătruns, cum recunosc că nu mă aşteptam, şi în domeniul ţigărilor. De la primul pas, reprezentat de inventarea maşinilor ce mecanizau manopera de confecţionare a ţigărilor, tot ce a apărut în acest domeniu a constat în inventarea maşinilor automate de vânzare a pachetelor de ţigări. Ani buni la rând totul a decurs constant, fără schimbări majore, şi când credeam că nu se mai poate schimba nimic a apărut un nou pas, ţigara electronică.

De fapt astăzi, într-un magazin online specializat pe comercializarea de ţigări electronice nu veţi găsi doar ţigări ci şi pipe şi trabucuri electronice. Şi mai interesant este că, dacă tehnologia a pătruns la început în domeniul tutunului pentru a creşte producţia, astăzi noile invenţii au ca scop principal renunţarea la fumat. Dar haideţi să detaliem un pic. Istoria „tehnologică” începe cu…

Maşina de rulat ţigări

Pe vremuri, ţigara însemna adăugarea tutunului într-o foiţă şi confecţionarea manuală, dificilă a acesteia. Totul încet, puţin, la scară mică. Anul 1880 schimbă această situaţie şi dă istoriei ţigării o amplificare incredibilă. Nu foarte bună zicem noi acum din prisma sănătăţii dar, când piaţa cerea tot mai mult ţigări, economia a răspuns oferind tot mai multe ţigări.

Maşină de rulat ţigări

Una era să rulezi manual 4 ţigări pe minut şi alta era să rulezi în câteva ore 100.000 de ţigări! Şi faceţi un calcul dacă fabrica avea mai multe maşini, şi dacă existau mai multe fabrici… Ţigara era ţigară, tutun şi foiţă, atât. Inventarea maşinii de rulat ţigări însă a însemnat totul, fiind primul pas în dezvoltarea industriei tutunului şi a ţigărilor.

Automatele de ţigări

Următorul pas, apariţia automatelor, nu a influenţat direct producţia de ţigări însă a înlesnit vânzarea acestora. Industria ţigărilor mergea bine oricum, indiferent că ţigările se vindeau în magazine sau la automatele de ţigări, însă acesta este al doilea pas important al tangenţei ţigării cu tehnologia. Cei ce se pricep la electronică şi electromecanică ştiu că nu este chiar uşor să laşi pe mâna unei maşinării, decizia şi acţiunea de a livra singură marfa după introducerea banilor, de aceea reuşita automatizării vânzării a fost pe cât de spectaculoasă pe atât de utilă şi confortabilă publicului.

Automate de ţigări

Lucrurile apoi s-au menţinut oarecum pe un curs lin, ţigările nu s-au schimbat mai deloc de ani de zile ca formă, dimensiuni, utilizare, componenţă, pachet, producţie şi distribuţie. Tot ce s-a „schimbat” a fost imprimarea diferită a pachetelor şi carcasele diferite ale automatelor de ţigări, şi asta doar pentru diferenţierea producătorilor.

Ţigara electronică

Prea mulţi ani au trecut în linişte şi parcă nu mai avea ce să se schimbe, când iată că minunea s-a întâmplat. Ţigara electronică schimbă deja istoria tutunului şi încearcă să-i ajute pe fumători tocmai pentru a se lăsa de fumat. Ea nu mai este ţigară decât cu numele, fiind un dispozitiv complet diferit compus din baterie, atomizor şi cartuş. Cartuşul conţine un lichid compus din apă, glicerină vegetală, arome şi opţional nicotină, iar inhalarea din ţigară activează un micro switch care încălzeşte rezistenţa din interiorul atomizorului şi vaporizează lichidul din cartuş, deci este cu totul altceva!
Ţigară electronică
Observăm că omenirea conştientizează tot mai mult riscul fumatului şi caută acum astfel de soluţii echivalente. Dacă ţigara electronică nu va reuşi să stopeze fumatul în lume, atunci vom asista probabil la noi paşi în istoria ţigării.Ţigara electronică, ultimul pas în istoria ţigării? publicat: 2020-09-13T07:30:06+02:00, actualizat: 2020-09-13T08:33:53+02:00 by Călătorie în Trecut