Jocul Quake

În continuarea seriei de jocuri 3D ce au revoluţionat conceptul de joc pe calculator, astăzi vă voi aminti de un super-joc ce ne-a marcat copilăria multora dintre noi, jocul Quake. Apariţia acestui joc First-Person Shooter (FPS) a însemnat un pas important pe foarte multe planuri, influenţând chiar vânzările şi upgrade-urile de calculatoare din acei ani.

Dacă jocurile în plan erau tot ceea ce se putea juca până atunci, apariţia tot mai numeroasă a acestor jocuri 3D cu maşini sau shootere a amplificat interesul pasionaţilor de jocuri şi a propulsat vânzarea şi producţia de calculatoare tot mai performante. Crearea texturilor 3D complexe, dotarea inamicilor cu inteligenţă artificială, efectele audio, toate au lansat jocul Quake astfel încât a eclipsat cam tot ce exista până atunci ca joc în spaţiul 3D.

1996 este anul apariţiei jocului Quake şi recunosc că şi pentru mine a fost motivul principal pentru care am trecut de la 486 la Pentium, o memorie de 16 mega RAM, o placă video VGA şi un procesor Pentium de 75 MHz fiind minim necesare rulării acestui joc. Placa audio, CDROM-ul şi un spaţiu pe hard disk de 80 Mb erau de asemenea condiţii destul de greu de asigurat pe acele vremuri. Însă pasiunea nu a cunoscut limite şi cu o extindere uimitoare a ajuns rapid să fie jucat şi pe servere.

Jocul Quake avea 28 nivele, iar povestea cu tentă horror şi lupte împotriva unor monştri din ce în ce mai mari, în condiţiile în care erau găsite arme tot mai puternice şi mai eficiente, a captat treptat interesul jucătorilor. Pe parcurs, avansarea la nivelele următoare era permisă numai după găsirea cheilor ascunse.

Jocul Quake

Succesul aparte s-a datorat în special motorului grafic revoluţionar programat de către John Carmack şi decorului misterios ce varia de la baza militară cu design futurist la peşteri întunecate sau castele în stil gotic, jocul având întru totul o temă satanică.

Fără îndoială, Quake va rămâne un fanion în istoria jocurilor 3D datorită temei sale îndrăzneţe şi motorului inovator Quake Engine. În urma succesului avut, motorul grafic a fost pus la vânzare şi a stat la baza multor jocuri renumite ce au apărut în anii următori.


Jocul Quake publicat: 2020-07-26T15:13:17+02:00, actualizat: 2020-07-26T15:31:32+02:00 by Călătorie în Trecut