Primele jocuri Mahjong

Mahjong este un joc extrem de popular în întreaga lume. Acesta este jucat îndeosebi de cei ce au foarte multă răbdare şi vor să-şi testeze spiritul de observaţie timp îndelungat. Relaxarea este garantată, jocul fiind unul lent şi plăcut, cu o grafică plăcută, într-un acompaniament sonor oriental şi liniştitor.

Pasionaţii acestui tip de joc au astăzi de unde alege. Există foarte multe jocuri mahjong ce se pot juca atât online cât şi offline pe computere sau device-uri mobile. Puţini ştiu însă când a apărut acest joc şi mai ales care au fost primele versiuni electronice ale jocului…

Mah-Jongg-0

Originile jocului Mahjong sunt mitice, neclare şi foarte îndepărtate. Se spune că însuşi Noe a jucat acest joc pe arca sa în timpul Marelui Potop, cu mii de ani înainte de Hristos, iar o altă variantă spune că acest joc a fost creat de marele filozof chinez Confucius, cu 500 de ani înainte de Hristos.

În traducere, Mahjong inseamna Vrăbiuţe ciripitoare. Denumirea pare a proveni de la sunetul ascuţit produs de ciocnirea pietrelor cu tabla de joc, însă trebuie să amintim aici şi dragostea avidă a filozofului pentru aceste mici vieţuitoare.

Unii istorici spun însă că Mahjong a apărut prin secolul al X-lea şi că acesta era jucat doar la curtea regilor, iar oamenii de rând dacă erau prinşi jucând acest joc erau pedepsiţi prin decapitare.

Facem un salt înspre vremurile noastre pentru a descoperi ceva dovezi palpabile şi descoperim cel mai vechi artifact ce seamănă cu o tăbliţă de joc Mahjong, datând de pe la sfârşitul anilor 1890.

Începutul american are loc în anul 1920, când o femeie ce a călătorit în China şi a jucat acest joc acolo pomeneşte despre joc unei companii americane. Directorul companiei se şi deplasează în China, traduce instrucţiunile, iar în anul 1923 ce credeţi că se află pe locul 6 la importuri în SUA? Jocul Mahjong, exportat din Shanghai la un volum de 1,5 milioane de dolari! Era apogeul jocului, vârful popularităţii sale în lumea vestică …

Perioada ultimilor ani aduce noi variante ale jocului, dintre cele electronice evidenţiindu-se cele de tip Solitaire Mahjong. Primul joc de acest tip Mah-Jongg, sau The Turtle cum a mai fost numit, a fost realizat în 1981 pe un computer PLATO cu piesele având o dispunere în formă de ţestoasă, formă care s-a menţinut de altfel până astăzi.

Mah-Jongg-00

A doua versiune, apărută în anul 1986, s-a numit Shanghai şi a fost versiunea care a reuşit să facă faimos cu adevărat acest joc. Realizat de Activision pentru computerele Macintosh, Shanghai a devenit unul dintre jocurile cu cel mai mare succes din istorie.

Mah-Jongg-1

Jocul a fost portat ulterior pe alte 30 de platforme şi computere, şi a fost vândut în lumea întreagă într-un număr de peste 10 milioane de copii!

Mah-Jongg-2

Anul 1995 aduce o nouă versiune ce a intrat şi ea în istorie. Moraff’s MahJongg a fost cel mai popular joc pentru Windows 95 şi NT, iar CD-ul The ‘Jongg s-a bucurat de atâta succes încât Moraff’s MahJongg a devenit rapid cel mai popular joc de Mahjong din lume.

Mah-Jongg-3

Astăzi, precum ştiţi, există zeci sau sute de versiuni ale jocului Mahjong, care mai de care mai originale şi mai atrăgătoare!


Primele jocuri Mahjong publicat: 2015-07-22T18:47:12+02:00, actualizat: 2017-01-03T07:45:45+02:00 by Călătorie în Trecut