The Turk Automaton

Dintotdeauna maşinăriile şi aparatele ne-au provocat la întreceri, iar noi oamenii am acceptat provocările lor atât pentru amuzament cât şi pentru a le depăşi prin îndemânarea şi gândirea noastră. Astăzi vă voi aduce în atenţie o poveste din trecutul îndepărtat şi care are la final o mare surpriză!

Aşa cum bine ştiţi, prin secolul VI apare cel mai vechi joc din toate timpurile, jocul de şah. Apărut ca un joc de strategie, şahul a fost jucat şi transmis din generaţie în generaţie multe sute de ani la rând, fiind mai mereu considerat un joc de elită. Şi pentru că aceste jocuri logice de elită au fost mereu în atenţia nobililor din toate ţările şi din toate timpurile, cineva s-a gândit să realizeze o maşinărie capabilă să joace şah contra jucătorilor umani …

În anul 1769 inventatorul ungur Wolfgang von Kempelen construieşte deja respectiva maşinărie, o numeşte The Turk Automaton şi o anunţă ca fiind un automat jucător de şah ce poate învinge chiar şi pe cei mai puternici competitori!

The-Turk-2

Amatorii de jocuri de inteligenţă au acceptat imediat provocarea unei partide de şah, zicând că erau doar jocuri de logică împotriva unei maşinării simple şi bizare. Astfel, înaintea partidelor organizatorul prezenta pe rând compartimentele maşinăriei arătând mai întâi spaţiul gol din interior şi mai apoi „creierul” maşinăriei. Multiple partide s-au desfăşurat între anii 1770 şi 1827, în diverse localităţi precum Viena, Paris şi Londra, Turcul Mecanic înregistrând mai multe victorii decât înfrângeri, printre cei învinşi numărându-se competitori de seamă precum Napoleon Bonaparte şi Benjamin Franklin!  Impresionant, nu?

The-Turk-1

Dar iată momentul adevărului. Aşa cum aţi bănuit, totul era o farsă, compartimentele interioare prezentate pe rând ascundeau printr-un truc bine pus la punct, operatorul secret din interiorul maşinii.

The-Turk-0

Abia în anul 1920 s-a descoperit cu adevărat secretul maşinii minune ce era capabilă în anul 1769 să joace singură jocuri logice, însă un mare mister nu a fost elucidat nici până astăzi: Oare cine o fi fost operatorul uman din timpul turneului original al lui Kempelen, ascuns în interiorul maşinăriei şi dovedit a fi atât de bun jucător de şah?


The Turk Automaton publicat: 2020-05-31T06:52:59+02:00, actualizat: 2020-05-31T07:14:41+02:00 by Călătorie în Trecut