Tractoarele trecutului

De câţiva ani încoace, cei ce joaca jocuri cu masini au posibilitatea testării abilitaţilor de şofat şi pe alte tipuri de vehicule, mult mai greu de condus. Testăm pe rând motociclete, tiruri, autobuze şi bineînţeles că ajungem şi la mai noile jocuri cu tractoare de condus. Le-am testat şi eu, fără frică, şi am constatat că un tractor nu este chiar uşor de condus, de parcat, de urcat şi coborât în pantă, de tras o remorcă sau două etc. M-am întrebat însă după un timp, oare cum mai arătau vechile tractoare ale trecutului şi cât de grea era manevrarea şi utilizarea acestora în trecut …

Spre deosebire de cele din ziua de azi, tractoarele trecutului nu erau nici pe departe atât de fiabile şi uşor de manevrat. Motoarele cu abur erau utilizate atât pentru deplasare cât şi pentru acţionari diverse, însă erau lente, nu foarte puternice şi foarte greu de exploatat. Mobilitatea era şi ea destul de redusă.

Tractoare-vechi-3

Domeniul de utilizare era şi atunci destul de vast, tractoarele fiind utilizate pentru arături, cultivare, tracţiune, remorcări, dezrădăcinări, lucrări diverse, săparea şanţurilor pentru drenare, irigaţii etc.

Tractoare-vechi-1

Modul de lucru era unul aparte. Tractoarele lucrau de regulă în perechi de câte două, legate cu cabluri lungi între ele, trăgând adesea pluguri masive, bidirecţionale, pentru arat sau pentru săpături speciale.

Tractoare-vechi-2

Tractoarele Fowler au fost printre cele mai renumite pentru efectuarea lucrărilor în acest mod. Mii de asemenea perechi de tractoare au fost vândute în lumea întreagă, împreună cu diverse tipuri de pluguri şi utilaje speciale, proiectate şi utilizate în funcţie de tipul de teren şi de specificul lucrărilor.

Tractoare-vechi-4

Concluzia finală reiese destul de uşor din aceste imagini. Relativ uriaşe, greoaie şi cu aspect complicat, aceste maşinării erau cu siguranţă şi greu de manevrat, însă ele au fost cele care au dus greul primilor paşi ai mecanizării agriculturii, au permis pentru prima dată reducerea costurilor şi eficientizarea activităţii fermierilor şi au făcut posibilă drenarea şi darea în folosinţă a multor terenuri din întreaga lume …Tractoarele trecutului publicat: 2015-03-12T18:45:26+02:00, actualizat: 2017-01-03T07:45:45+02:00 by Călătorie în Trecut