Xerox Alto – computerul cu monitor vertical

În evoluţia monitoarelor acestea au suferit schimbări pe care cu greu le puteam anticipa. De la monocrom la color, de la caractere la modul grafic, de la tub la leduri, de la VGA la 4K şi sigur se vor mai schimba într-un mod la care nici nu gândim acum.

De curând monitorul meu s-a defectat şi a trebuit să ajung într-un service de monitoare. Întâmplarea a făcut să văd şi unele monitoare CRT mai vechi, pe care cei mai mulţi dintre noi le-am upgradat deja. Şi gândul mi-a zburat rapid la primele monitoare apărute la începuturile calculatoarelor…

Xerox Alto – computerul cu monitor vertical

Ştiaţi că printre primele monitoare utilizate au fost unele cu ecranul vertical? Acestea intrau în componenţa sistemelor Alto, produse în anul 1973 de către specialiştii de la Xerox PARC (Palo Alto Research Center).

Alto a fost unul dintre primele calculatoare create pentru uz individual. Nu a fost un computer pentru acasă, ci o primă variantă de computer personal.

Xerox PARC Alto

Xerox Alto a dat naştere pentru prima dată conceptului de vizualizare pe monitor a spaţiului de lucru virtual numit desktop şi a fost printre primele computere ce au avut interfaţă grafică utilizator (GUI), comandată de un mouse cu 3 butoane ce avea rol de dispozitiv periferic de intrare.

Staţia de lucru permitea stocarea simultană a mai multor fişiere în ferestre (windows) ce aveau meniuri şi iconiţe. Memoria era de 128 kB expandabilă până la 512 kB, iar hard disk-ul cu un singur platan de tip cartuş detaşabil avea 2,5 MB.

Xerox Alto era capabil să acceseze unităţi de discuri externe şi să se comporte ca un server de fişiere, extinzând astfel posibilităţile de conectare şi utilizare. În plus staţia se putea conecta la o reţea locală de network (LAN).

Monitorul aparte, cu tub CRT alb-negru, era dispus pe verticală (portrait).

Xerox Alto

Deşi nu a fost un produs comercial, Alto a fost produs în mii de exemplare ce au fost utilizate cu succes în Xerox Palo Alto Research Center şi în diverse universităţi ani buni la rând. Mentenanţa calculatoarelor şi operaţiile de service monitoare se efectuau local, computerele nefiind destinate publicului larg.

De reţinut că acest computer a influenţat substanţial designul în următoarele decenii, atât al computerelor personale cât şi al staţiilor de lucru Apple şi Sun.

Nu se poate uita un asemenea computer vechi pentru că el este Xerox Alto – computerul cu monitor vertical, iar când priviţi computerele personale şi monitoarele lor moderne, gândiţi-vă la Alto şi la creatorii săi. Ei au fost pionierii ce ne-au condus pe acest drum. O spun şi premiile oferite de Association for Computing Machinery şi de National Academy of Engineering.Xerox Alto – computerul cu monitor vertical publicat: 2022-02-28T11:03:35+02:00, actualizat: 2022-02-28T12:40:12+02:00 by Călătorie în Trecut